Pri Liptovskom Mikuláši sa začalo uzatváranie komunálnej skládky

02.10.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 2. októbra (TASR) – Liptovskomikulášsky mestský podnik Verejnoprospešné služby (VPS) sa pustil do plánovaného uzatvárania veľkokapacitnej skládky komunálneho odpadu pri obci Veterná Poruba. Projekt s celkovými nákladmi vo výške 1,3 milióna eur musí byť uskutočnený do konca októbra 2014.

"Hneď, ako to bolo stavebne a technicky možné, sme pristúpili k uzatváraniu skládky, aby bolo jasné aj občanom Veternej Poruby a členom tamojšieho urbárskeho spoločenstva, že z našej strany je vôľa dodržiavať vzájomnú dohodu," zdôraznil primátor Alexander Slafkovský.

Uložený odpad prekryjú vrstvy zeminy a izolačných hmôt. Na zrekultivovaný povrch zasadia dreviny a vysejú trávu. "Máme už 1,1 milióna eur a s každou ďalšou uloženou tonou odpadu pribúda do účelovej rezervy 11 eur. Mali by sme tak mať dostatok finančných prostriedkov na úspešné uzatvorenie skládky i zákonom stanovený 30-ročný monitoring," spresnil riaditeľ VPS Jozef Klepáč.

Samospráva metropoly horného Liptova sa musí spolu s okolitými obcami súbežne zaoberať aj riešením koncovky odpadového hospodárstva po definitívnom uzatvorení terajšej skládky. "Musíme sa včas rozhodnúť pre jednu z viacerých reálne rozpracovaných možností, aby celý náš región nezostal o dva roky bez pozitívneho riešenia," dodal Slafkovský.
 

Vyberte región